web analytics

Genenalogische problemen

Soms zijn er genealogische probleempjes waar je maar niet uit komt. Een paar van die obstakels noem ik hieronder in de hoop dat iemand het ziet en mij een hint of oplossing kan geven.
  • De oudste Tamboer in mijn stamboom is Jan Gerrits. Hij woonde in Vaassen en was, naast tamboer, “landbouwer op de kleine Asheuvel in Vaassensebroek”.  Dat laatste betreffende de Asheuvel heeft ooit iemand ergens gevonden. Ik zou zo graag willen weten wat de bron daarvan is. Daar zoek ik al heel lang naar.
  • De naam van mijn oma van mijn vaders kant is Maandag. Deze naam komt in de Achterhoek veel voor. De oudste Maandag was Leopold Maandag.  Hij kwam uit Küllstedt in Duitsland. In die plaats wonen veel mensen met de naam Montag en Leopold heeft daar dus naar alle waarschijnlijkheid Montag geheten. De aansluiting van mijn Leopold Montag (Maandag) met de Duitse families Montag kan ik niet vinden. Het speelt zich af rond ca. 1700. Rond die tijd is Leopold naar Nederland gekomen en met een zekere Garritjen Hoegen getrouwd.
  • De echtgenoot van mijn overgrootmoeder heette Coenraad Peters. Zij kregen drie kinderen; Elsje, Eesjen en Johanna. De oudste dochter Elsje werdt rond 1875 geboren. Ik kan echter haar geboorte inschrijving nergens vinden.  Eesjen werd ook in 1875 geboren. Daar heb ik een geboorteakte van. Het is echter niet één en dezelfde persoon want Elsje overlijdt in 1879 op 4-jarige leeftijd en Eesjen trouwt in 1896 met Franciscus Engels en overlijdt in 1949. De namen Elsje, Eesjen en soms zelfs Geesje worden in diverse documenten door elkaar gehaald. Het speelt zich allemaal in Apeldoorn af dus ik verwacht ook dat Elsje daar geboren is, maar dat hoeft niet!  Waar vind ik waar en wanneer Elsje geboren is?

  • In Apeldoorn lopen diverse mensen rond die denken af te stammen van een vrouw die een relatie had met koning Willem III. Ik behoor ook tot die groep. Hardnekkige geruchten in mijn vaders en grootvaders tijd vertelden dat mijn overgrootmoeder Wilhelmina, die dicht bij het paleis in het park woonde, in verwachting raakte van Koning Willem III. Ik ben nu op zoek naar mannen die in mannelijke lijn afstammeling van Willem III ‘denken te zijn’ en die een DNA onderzoek zouden willen laten doen. Mijn DNA is reeds bekend uit een eerder onderzoek. Wanneer dit overeen blijkt te komen met iemand die geen familie van mij (Tamboer) is maar wel een afstammeling van Willem III denkt te zijn is het (vrijwel) zeker dat we beiden van de koning afstammen. Zo’n onderzoek is pijnloos, wangslijm, maar kost wel ca €150,- dat moet je er voor over hebben. Graag ontvang ik reacties.