web analytics

Dierich

Carl Friedrich Dierich. 1840 - 1926
Carl Friedrich Dierich. 1840 – 1926

Carl Friedrich Dierich en zijn vrouw Rosina Launer werden geboren in Silezië, het toenmalige oostelijke deel van Duitsland. Carl werd, net als zijn vader Gottlob Dierich, geboren in Viehhöfe. Hij woonde ten tijde van zijn huwelijk in Salzbrunn, ortsteil Hartau. Een klein stadje aan de rand van Waldenburg in Silezië. Van hun ouders Gottlob Dierich en Johanna Helene Metzner is niet veel meer dan een naam bekend. Gegevens van de toen Duitse staatsburgers zijn in Polen vaak vernietigd tijdens of na de 2e wereldoorlog. Sommige  gegevens zijn bewaard gebleven in het Staatsarchiv in Breslau en in een kerkelijk archief in Waldenburg, maar om daar, van hieruit, toegang toe te krijgen is een zeer moeizame en dure aangelegenheid.

Mijnbouw was naast textielindustrie wel de belangrijkste economie in Silezië. Carl was ‘bergmann’ oftewel mijnwerker. De carrière van een Bergmann was als volgt. Je was eerst Schlepper, dan Lehrhauer en dan Vollhauer. Alle onervaren arbeiders begonnen als Schlepper. Hun werk bestond uit het duwen en rangeren van de kolenwagens. Na enige tijd werden ze bevorderd tot Lehrhauer om onder leiding van een Vollhauer de kolen met pikhouweel en hamer af te graven. Vollhauer was de best betalende arbeid waar een arbeider op kon hopen. In heel Duitsland was het beroep van Volhauer het best betaalde van alle industriearbeid. Van Carl is bekend dat hij in ieder geval Lehrhauer was. Of hij het eventueel nog tot Vollhauer heeft gebracht weet ik niet. Je moest daarvoor wel een Prüfung afleggen. Hij overleed in Weißstein, dit is echter slechts een paar straten verder en nu ook deel van Waldenburg. Zijn vrouw Rosina Launer, dochter van Thadäus Launer en Johanna Helena Hynerasky, werd geboren in Olbersdorf en gedoopt in de Katholischer Pfarrkirche aldaar.

Paul, mijn grootvader en de benjamin uit het gezin, groeide op in Altwasser/Hartau en trouwde Emma Biehl uit Nieder Hermsdorf. Ook dit is nu een deel van Waldenburg.

Hun dochter, Emma Elfriede mijn moeder, werd geboren in 1906 in Altwasser/Hartau.  Zij leefde hier tot ze ca. 1½ jaar was.  Daarna vertrok het gezin naar het westen. Het Ruhrgebied bood betere kansen voor de toekomst. Zij kwamen terecht in Gladbeck, een mijnbouw stadje in het Ruhrgebied even ten noorden van Essen. Paul vond hier werk in de mijn.

Paul Gustav Dierich, mijn grootvader.  1882 – 1968

Waar woonde de familie?

In bovenstaand verhaal en ook in de kwartierstaat worden vele kleine plaatsjes genoemd waar familieleden hebben gewoond. Hieronder een indruk waar deze plaatsjes lagen t.o.v. Altwasser, Hartau en Waldenburg.

Totaaloverzicht met de Duitse en Poolse plaatsnamen.

Vergroting van hierboven gemarkeerde deel

Kwartierstaat van mijn moeder, Emma Elfriede Dierich

Een Dierich album