web analytics

Mijn genealogische interesse

Mijn genealogische interesse gaat natuurlijk voornamelijk uit naar de naam Tamboer. Echter ook de andere takken in mijn kwartierstaat interesseren mij. Dat zijn dan o.a. de Maandag en Ros in Nederland en van mijn moeders kant Dierich, Biehl en Zeh.
Met name de Duitse ‘Ahnenforschung’ gaat zeer moeizaam. Daar zijn archieven veel minder toegankelijk dan in Nederland. Daar komt nog bij dat deze families uit Polen, het voormalige oostelijk deel van het Duitse rijk, komen. Daar zijn kerkelijke archieven soms voor veel geld wel bereid iets op te zoeken.


De naam Tamboer heeft in Nederland drie takken:
  1. De Hollandse tak. Deze heeft zijn oorsprong in Zuidholland.  Daar wordt in Nederland onderzoek naar gedaan door een paar onderzoekers. Ik heb mij daar wel zijdelings mee bemoeid m.n. met de tak die rond 1900 naar de VS is geëmigreerd. Daar is een zekere Margareth (Marge) Tamboer bezig met de in de VS uitgewaaierde Tamboers. Geïnteresseerden kan ik met haar in contact brengen.
  2. De Veluwse tak. Dit is de tak waartoe ik behoor met zijn roots in Vaassen bij Apeldoorn. De oorsprong ligt rond 1700. In 1735 heeft Jan Gerrits daar de naam Tamboer aangenomen. De familie heeft zich in Apeldoorn gevestigd en daar is dit nog steeds een veel voorkomende naam.
  3. De Drents/Groningse tak. Daarvan heb ik onderzocht of deze een verbinding heeft met de Veluwse tak. Dit is niet het geval. Ze is ontstaan rond Wildervank waarschijnlijk omdat ook daar in de 18e eeuw veel militaire activiteit was, met name rond Leer, nu Duitsland.


Mijn oma, van vaders kant, is een Maandag. Deze tak komt oorspronkelijk uit Duitsland en bestaat daar onder de naam Montag. De aansluiting met deze Montag heb ik helaas nog steeds niet kunnen vinden, maar alles wijst er op dat dit weldegelijk het geval is.
Van mijn moeders kant stam ik af van Dierich. Deze familie komt oorspronkelijk uit Silezië. Het destijds Duitse gebied is na de tweede wereldoorlog Pools geworden. Ook de naam Dierig zit in deze tak omdat één van de broers van mijn grootvader er van overtuigd was dat dit de juiste schrijfwijze was.


Ik ben lid van diverse genealogische verenigingen w.o. de
Nederlanse Vereniging voor Genealogie    (NVG)
Vereniging van Veluwse Geslachten          (VVG)Heeft iemand opmerkingen of gegevens betreffende bovenstaande gebieden dan zie ik graag een reactie via de Contact pagina tegemoet.